ntvmsnbc.com - Yılların Öğrettiği

Rengim Gökmen

3 / 34

Yıllar bana o kadar çok şey öğretti ki...
Fotoğraf sanatçısı Cem Talu birikimi, deneyimi ve değerleriyle Türkiye’yi çoğaltan isimleri görüntüledi, yılların onlara neler öğrettiğini öğrendi. Cem Talu’nun objektifinden o yüzler, kaleminden o öğretiler...

BİYOGRAFİ - Rengim Gökmen (D.1955)

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi ve Devlet Opera ve Balesi'nin Genel Müdürü olan Rengim Gökmen (d.1955), aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Komposizyon ve Orkestra Şefliği ana sanat dalı öğretim üyesidir.

Müzikçi bir aileden gelen Gökmen, ilk müzik derslerini annesinden almıştır. 1975 yılında Ankara Devlet Konservatuarı piyano bölümü bitirdikten sonra devlet bursuyla İtalya'ya orkestra şefliği öğrenimine gönderilmiştir. 1977'de Santa Cecilia Konservatuarı'nı, 1978'de Chigiana Akademisi şeflik bölümünü bitiren sanatçı, 1979 yılında Santa Cacilia müzik Akademisi'nin olgunlaşma devresinden Franco Ferrara'nın öğrencisi olarak birincilikle mezuniyet diplomasını almış, 1980'de San Remo'da yapılan uluslar arası Gino Marinuzzi şeflik yarışmasını kazanarak yurda dönmüştür.

1984 yılında Ankara Devlet Operası genel müzik direktörlüğüne atanan Gökmen, 1987'de Cumhurbaşkanlığı Senfoni'nin yurtdışı turnesinde görev almıştır. Kariyerindeki yükseliş dolayısıyla 1989'da İtalyan hükümetinin "Cavalleria" nişanı ile onurlandırılan Gökmen, konser programlarında Türk bestecilerin yapıtlarına da yer vermektedir. Bu kapsamda, Türkiye'yi yurt dışında da tanıtma çalışmaları nedeniyle Türk Tanıtma Vakfı tarafından ödüllendirilmiş, 1992 yılında ise Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne atanmıştır.