ntvmsnbc.com - Yılların Öğrettiği

Ali Poyrazoğlu

4 / 57

Yıllar bana o kadar çok şey öğretti ki...
Fotoğraf sanatçısı Cem Talu birikimi, deneyimi ve değerleriyle Türkiye’yi çoğaltan isimleri görüntüledi, yılların onlara neler öğrettiğini öğrendi. Cem Talu’nun objektifinden o yüzler, kaleminden o öğretiler...

BİYOGRAFİ - Ali Poyrazoğlu (D. Bir Çarşamba Günü)

Ali Poyrazoğlu, İstanbul doğumlu sinema ve tiyatro oyuncusu, yazarı, yönetmeni, devlet sanatçısı, UNESCO, UNICEF iyi niyet elçisidir. Konservatuar Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. İngiltere’de, Fransa’da tiyatro okudu. Oyunculuk yaşamına Şehir Tiyatroları’nda başladı; ülkemizin önde gelen özel tiyatrolarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1972 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nu kurdu; Türk ve dünya yazarlarının modern oyunlarını sergiledi.

70 filmde başrol oynadı. 45 oyunu Türkçe’ye çevirdi; çevrileri özel tiyatrolarında, devlet tiyatrolarında ve şehir tiyatrolarında sahnelendi. Yunanistan’da, Almanya’da, İsviçre’de, İngiltere’de, Fransa’da, Avusturalya’da ve Avusturya’da oyunlarını sergiledi. 1998 yılında Broadway’de sergilenen ve büyük ilgi gören ”Pera” adlı yapımda başrollerden birini oynadı. Amerikan tiyatrosunun ünlü oyuncularıyla çalıştı. Yarattığı karakterler Amerikalı eleştirmenler ve Tiyatro seyircisi tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı. Pek çok radyo ve televizyon oyununu yazdı, yönetti. Paris’te kendi yazdığı “İçimdeki Timsah” adlı oyununu “Le Crocodile En Moi!” Fransızca olarak sergiledi. TV’de başrol oynadığı dizilerde unutulmaz karakterler yarattı. Paris'te kendi yazdığı İçimdeki Timsah (Le Crocodile En Moi) adlı oyununu fransızca olarak sergiledi. TV'de başrol oynadığı dizilerde unutulmaz karakterler yarattı. Yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. Yeniyüzyıl ve Sabah gazetelerinde 12 yıl köşe yazarlığı yaptı. Büyük ilgiyle izlenen “Gölgede Muhabbet” adlı programla 12 yıl süreyle radyo dinleyicileriyle buluştu. Daha Sonra televizyon programı olarak HaberTürk'de izleyicileriyle de buluştu. Ali Poyrazoğlu sinemada, tiyatroda birçok kez en iyi oyuncu, en iyi yönetmen seçildi, pek çok çalışması da en başarılı yapım ödülü aldı.