ntvmsnbc.com - Yılların Öğrettiği

Süleyman Demirel

4 / 77

Yıllar bana o kadar çok şey öğretti ki...
Fotoğraf sanatçısı Cem Talu birikimi, deneyimi ve değerleriyle Türkiye’yi çoğaltan isimleri görüntüledi, yılların onlara neler öğrettiğini öğrendi. Cem Talu’nun objektifinden o yüzler, kaleminden o öğretiler...

BİYOGRAFİ - Süleyman Demirel (D.1924)

Sami Süleyman Gündoğdu Demirel, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçidir. Isparta’nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. 1948 yılında Nazmiye Hanım’la evlendi. 1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanlığı’na, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1962-1964 yılları arasında serbest müşavir – mühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde su mühendisliği konusunda dersler verdi. Siyasi yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 10 Ekim 1965'de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu.

30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 senelik başbakanlık görevinde, Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesine büyük hizmetlerde bulunmuştur. Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü'den sonra en uzun başbakanlık yapmış kişisidir. 6 dönem Isparta Milletvekilliği yapmış, 7 sene siyasi yasaklı kalmış, 6 defa hükümetten gitmiş, 7 defa hükümet kurmuştur. 16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Demirel bu görevi 16 Mayıs 2000 tarihine kadar sürdürmüştür.