ntvmsnbc.com - Yılların Öğrettiği

Bedri Koraman

3 / 54

Yıllar bana o kadar çok şey öğretti ki...
Fotoğraf sanatçısı Cem Talu birikimi, deneyimi ve değerleriyle Türkiye’yi çoğaltan isimleri görüntüledi, yılların onlara neler öğrettiğini öğrendi. Cem Talu’nun objektifinden o yüzler, kaleminden o öğretiler...

BİYOGRAFİ - Bedri Koraman (D.1928)

Bedri Koraman, Bafra doğumlu Türk karikatüristtir. İlköğrenimini Bafra’da tamamladıktan sonra 1945’te Güzel Sanatlar Akademisi’nde Cemal Tollu Atölyesi'nde eğitim gördü. Aynı yıl dergi ressamlığı ve karikatürcülüğe başladı. Babıâli denilen basın dünyasında Türkiye Yayınevi, Vatan, Tasvir, Milliyet, Güneş, Sabah, Mizah, Taş, Karikatür, Gölge, Dolmuş gibi yayın organlarında çalıştı. 1951’de Deve adlı bir mizah dergisi çıkardı. 1960’larda Cici Can adlı çizgi romanı büyük ilgi gördü. Milliyet gazetesinde yayımlanan bu çizgi roman, daha sonra sinemaya da aktarıldı. Cemkurt, Tekir Hafiye adlı resimli romanları çizen Koraman, Milliyet, Güneş ve Sabah gazetelerinde “Bedri Koraman’ın Haftalıkları” adı altında tam sayfa renkli karikatürler çizdi.

Kitap kapakları, film afişleri, kartpostallar, desin anime reklam filmleri yaptı. Siyasi karikatürlerinin bir kısmını içeren Siyaset Arenası adlı bir kitabı olan Bedri Koraman, yurtiçinde ve yurtdışında karikatür dalında pek çok ödülün de sahibidir. Yurt içinde ve dışında çeşitli sergi ve yarışmalara katıldı. İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp’te ve Sarajevo’da özel ödüller kazandı.